PowerNotes #2 Het Pact en de masterclass
Rotterdam - Maandag 21 mei 2007
De uitkomst van een woontest die enige tijd geleden door de gezamenlijke corporaties is uitgevoerd laat zien dat Rotterdam-Zuid lager scoort dan de rest van Rotterdam op het gebied van onderwijs, veiligheid en arbeidsparticipatie. De bewoners van Zuid oordelen zelfs nog negatiever over hun buurt. Twee van de veertig door Minister Vogelaar aangewezen wijken bevinden zich op Zuid. Dat was de aanleiding voor de vijf grote woningcorporaties op Zuid om alarm te slaan. Het sociale en economisch belang is groot. De woningvoorraad moet verhuurbaar blijven.
Het Pact op Zuid is een gezamenlijk investeringsprogramma door 5 woningcorporaties (Com.Wonen, De Nieuwe Unie, Vestia, Woonbron en Woningbedrijf Rotterdam), de gemeente Rotterdam en de deelgemeenten (Feijenoord, Groot-IJsselmonde en Charlois). Ruim een jaar geleden hebben deze instituten de handen ineengeslagen (lees intentieverklaring, pdf) ). Het Pact werkt nauw samen met onderwijsinstellingen, bewonersgroepen, ondernemers en andere organisaties. Doel is Rotterdam-Zuid weer vitaal te maken. Dat wil het Pact bereiken door sociale, fysieke en economische investeringen. Voorkomen moet worden dat nog meer middeninkomens dit deel van de stad de rug toekeren. Het percentage huurwoningen in de drie deelgemeenten is zeer hoog, dat moet veranderen. Ook moeten er meer grondgebonden (eengezins)woningen komen. Maar: "we moeten ook achter de voordeur kijken", aldus Rint de Vries, programmamanager bij het Pact op Zuid. "De aanpak moet verder gaan dan alleen maar pandjes opknappen. Belangrijker is om structureel de onderwijssituatie te verbeteren en ook te zorgen dat de middenstand sterker wordt." De aanpak van het Pact splitst zich uit op drie niveaus: allereerst de 'sterke buurt(bewoners)', dat programma richt zich op beter onderwijs, gezondheid en stageplekken. Ten tweede is er het programma de 'sterke wijk', met als doel de fysieke omstandigheden te verbeteren (woningvoorraad en openbare ruimte). De derde laag betreft de highlights van Zuid: 1.omgeving Zuiderpark, Zuidplein en Ahoy, 2. 'eat and meet' (een uitgaansstrip langs de Maashaven), 3. Sporthart (rond de Kuip), 4. zorgknoop Medisch Centrum Rotterdam-Zuid en 5. A15 / Stadshavens. Door te investeren in deze stedelijke voorzieningen moet een impuls gegeven worden aan de werkgelegenheid en kunnen bijvoorbeeld stageplekken voor de buurtbewoners beschikbaar komen. Het werk van het Pact zal 8 tot 10 jaar duren. Er wordt ruim een miljard euro geïnvesteerd waarvan het merendeel afkomstig is van de corporaties.
De opgave van de masterclass sluit aan bij de eerste twee programma onderdelen van het Pact. De opgave is om voor wijken, mooie openbare gebouwen te maken. Multifunctionele accommodaties (MFA's) spelen op wijkniveau een belangrijke rol als identiteitsdrager. Op buurtniveau leveren zij de nu vaak ontbrekende maar broodnodige sociaal-culturele basisvoorzieningen. Een MFA met daarin vaak een brede school vormt een belangrijk ontmoetingspunt en bron van allerlei activiteiten en initiatieven. Corporaties spelen een belangrijke rol als aanjager voor de realisatie deze MFA's. De meeste locaties van de masterclass bevinden zich in de deelgemeente Feijenoord. Daar spelen nu de grootste problemen. Het merendeel van de locaties zijn nu nog lege plekken , soms staat er nog een bouwsel dat aangepakt mag worden. De programma's variëren. Meestal gaat het om een school in combinatie met andere voorzieningen. Bij metrohalte Slinge staat bijvoorbeeld een theaterschool op het programma.
De Vries is blij met de aandacht vanuit het onderwijs en de architectuurwereld voor het minder fancy Zuid. Volgens Rint de Vries moet in de workshop onderzocht worden hoe architectuur en de realisatie van mooie gebouwen bij kunnen dragen aan de herkenbaarheid en de trots voor de wijk waarin je woont. Hopelijk zullen de buurtbewoners naar aanleiding van de gepresenteerde maquettes en tekeningen in discussie komen en de handen ineenslaan. |