POWER -
Producing the Contemporary City


24 Mei - 2 September 2007
 
PowerNotes #05
Winy Maas over The Legacy

Indesem (International Design Seminar) is een tweejaarlijkse workshop aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Winy Maas is dit jaar de curator en het thema is: The Legacy. Zestien teams van studenten hebben toekomstscenario's voor verschillende plekken in Rotterdam bedacht. Deze visioenen zijn komende maand op levensgrote billboards ter plekke te bewonderen.

Rotterdam - donderdag 24 mei

 

Wat wil je bereiken met deze billboards?

Ik wil altijd heel veel maar ik heb geleerd dat je in Nederland nooit te veel naar buiten uit moet spreken wat je hoopt. Want dat zijn dromen en als die tegenvallen dan wordt je daar zo kwetsbaar van. De opgave was een erfenis te visualiseren die je als ontwerper over zestig jaar na wil laten aan de wereld. Met de billboards willen we op straat laten zien hoe de toekomst er op die bepaalde plek uit zou kunnen gaan zien. Dat fascineert me. We haken in op de mogelijke  gevaren die kunnen ontstaan als gevolg van politieke, sociale of economische veranderingen. In de workshop hebben we de studenten zoveel mogelijk vrij gelaten. Tussen de voorstellen zitten een aantal spannende suggesties die laten zien hoe je op de omstandigheden in kan spelen. Bijvoorbeeld een dam in de Maas. Analogisch aan de dam in de Rotte schept zo'n dam veel nieuwe potenties.

 

Waar zit de Power?

Power is een heel mooi thema. Daarom heb ik ook aansluiting gezocht bij de Biënnale. Indesem 2007 heeft een tweeledige connectie met het thema Power. Aan de ene kant via het billboard als fysiek medium. Door visualisaties kan je met mensen spreken en heb je macht over de boodschap die je aan jan en alleman bekend maakt. De tweede connectie is dat architecten beelden moeten kunnen maken over de toekomst om daarmee te infiltreren in het machtsspel. Met deze beelden kunnen we mensen mee laten doen aan het spel. Dat is ook een vorm van macht. Architecten moeten meer met Balkenende praten. Edi Rama zei zojuist, op de opening van de Biënnale in de Kunsthal, dat de urban planner van wezenlijk belang is voor de communicatie tussen burger en bestuur en zo grote invloed kan uitoefenen.

 


 

Het billboard is een indirecte manier om met Balkenende te communiceren. Bereik je hem zo wel?

Waarschijnlijk zal ik een afspraak moeten maken. Maar hij lijkt me nog niet de mening te delen met Edi Rama.

 

Welke locaties springen er wat jou betreft uit?

Heel veel locaties zijn waanzinnig, een aantal locaties zijn helaas niet doorgegaan zoals op het Centraal Station. Ook het billboard op de gevel van Boymans hadden we liever op het bouwhek hier langs het Museumpark. Maar er zijn ook een heleboel mooie locaties wel doorgegaan, bijvoorbeeld op Zuid bij de Essalam Moskee en op Heijplaat. Ook op Charlois komt een hele mooie!

 

kijk hier voor onthulling eerste billboard...

 

bekijk locaties... 

"The informal city doesn't produce garbage. It recycles itself." (Alfredo Brillembourg and Hubert Klumpner in Carácas. The Informal City, 2007)