POWER -
Producing the Contemporary City


24 Mei - 2 September 2007
 
PowerNotes #06
Strategies for a Better World

In aansluiting op het biënnalethema presenteert het NAi in de tentoonstelling A Better World - Another Power een aantal frisse initiatieven van groepen die uitgaan van een bottom-up-benadering binnen de stedenbouw. Een gesprek met Ole Bouman (sinds 1 april 2007 directeur van het NAi):

Rotterdam - vrijdag 1 juni

 

In tegenstelling tot de grote krachten die in de Kunsthal worden getoond lijkt de tentoonstelling in het NAi uit te gaan van een bottom-up benadering: Power to the People.....

'A better world - Another Power' is een tentoonstelling van curator Emiliano Gandolfi. Ik geloof dat hij een heel goede aanpak heeft gekozen doordat hij een aantal artistieke en tegelijkertijd ook sociale initiatieven onder de aandacht weet te brengen, waaruit blijkt dat er niet meteen in blauwdrukken hoeft te worden gedacht. Met verschillende initiatieven vanuit de kunst en designwereld laat Gandolfi zien dat ontwerpen ook kan gaan om een soort 'enabling' vermogen: een vermogen om dingen mogelijk te maken door verbindingen te leggen. Eigenlijk zijn alle ontwerpers die op deze tentoonstelling te zien zijn bezig met het leggen van verbindingen waaruit een nieuwe (stedelijke) energie ontstaat die uiteindelijk kan leiden tot een gemeenschapsgevoel of een sterkere identiteit van een wijk of tot een betere communicatie. Het zijn ontwerpers van dialoog en van stedenbouwkundige organisatie, veel meer dan ontwerpers van vorm. Dialoog wordt steeds belangrijker, de getoonde ontwerpers zijn een soort pioniers van deze nieuwe praktijk.

 

Ontwerpers worden procesmanagers?

Zojuist hoorden we tijdens de lezing van Peter Bishop (Design for London) over de plannen voor Londen de komende twintig jaar. Ook hij vertelde dat je met alleen een intelligent ontwerp nergens bent. Het belangrijkste is het proces waarmee je dingen mogelijk maakt. Proces design is een volwaardig onderdeel van het palet waarmee designers zich kunnen manifesteren. Dat leidt misschien niet meteen tot formele herkenbaarheid (handschrift van de designer) maar het leidt wel degelijk tot resultaten.

 

Tijdens de eerste week van de Biënnale zijn er in het kader van 'A better world - Another Power' twee discussie avonden geweest: Open! en Activism! Wat kwam daar uit?

Het waren een soort brainstormsessies. De avond begon met een paar informele conversatierondes aan tafel met het publiek. In groepjes bespraken we enkele aspecten die bij bovengenoemde praktijken komen kijken. Daarna gingen we met elkaar de discussie aan over hoe een architectuurinstituut als podium kan fungeren om dit, niet meteen tot een vorm te herleiden, design aan de orde te stellen. Dat was heel nuttig!


 


Face Your World, Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori.

 

Dit soort inspirerende interactieve conversaties kunnen we vaker verwachten in de toekomst?

In ieder geval gaan we als NAi regelmatig evenementen organiseren waarin je met nieuwe ideeën kan komen. Maar er moet natuurlijk ook iets met dat soort voorstellen gebeuren.

 

Wat wil het NAi met 'A Better World' bereiken?

Ik zou het mooi vinden als deze aanpak een breder draagvlak krijgt en dat meer mensen zich hier in gaan verdiepen. Het gaat nu nog om incidenten van een enkeling die op lokaal niveau iets tot stand probeert te brengen. Er bestaat nog geen systematische aanpak, daarvoor is meer overtuigingskracht nodig. Dat proberen we met deze tentoonstelling en discussies te mobiliseren.

 

De tentoonstelling 'A Better World - Another Power' is tot 21 oktober 2007 te bezichtigen in het NAi

"The only maxim of art is not to be imperial. This means today: it does not have to be democratic, if democracy implies confirmity with the imperial idea of political liberty." (Alain Badiou, 2005)