POWER -
Producing the Contemporary City


24 Mei - 2 September 2007
 
PowerNotes #07
Form and the City: de winnaars

Vrijdag 1 juni in de Kunsthal presenteerden de deelnemers de resultaten van de internationale masterclass Form and the City, over zeven locaties op Rotterdam-Zuid. Aansluitend reikt jurvoorzitter Vedran Mimica de prijzen uit voor het beste ontwerp.

Rotterdam - zondag 3 June 2007

 

Voorafgaand aan de presentaties stelde Pier Vittorio Aureli (Berlage Insituut), één van de drie masters, dat deze masterclass het engagement van jonge architecten met de stad wil versterken. In de hedendaagse beeldcultuur hebben architecten volgens hem de neiging zich te richten op unieke gebouwen en zich te weinig te bekommeren om de relatie met de stedelijke en maatschappelijke context.

 

Tijdens de master class is gezocht naar nieuwe relaties tussen vorm en stad. Voor zeven locaties verspreid over Rotterdam-Zuid zijn ontwerpen gemaakt die een sterke identiteit aan de locatie geven en tegelijkertijd een sociale verbintenis aangaan met de buurt of wijk.

Eerste prijs: New from Old

Tsinghua University Beijing, China; Mentor: Brian Chang; Participants: Xia Guo Fan, Gu Jun, Tang Yang, Zhang Ye

 

Het winnende plan ‘New from Old' is een vernuftig voorstel voor metrohalte Maashaven en de daarnaast gelegen meer dan honderd jaar oude graansilo. Het plan, gemaakt door een team van de Tsinghua Universiteit (Beijing), bestaat uit een hellend vlak dat het hooggelegen niveau van de metro verbind met het water. De krachtige vorm versterkt de monumentaliteit van de graansilo en verbind de wijk met een wereldse verblijfplek. Benedendeks bevinden zich onder meer winkels, galeries en een feestzaal.

 

De jury oordeelde dat de verbeelding van de jonge Chinese architecten verder ging dan het gevraagde programma. Het historisch erfgoed en de toekomst zijn op een intelligente manier met elkaar verweven. Het podium aan het water is een verrijking voor de omgeving en de toevoeging van een krachtige nieuwe vorm versterkt het vertrouwde silhouet van de Maashavensilo.

 

Helaas liepen de studenten hun prijsuitreiking mis. Vanwege het stricte visumbeleid van de Nederlandse overheid moesten zij op de ochtend van de prijsuitreiking al terugvliegen naar Beijing. De mentor van het Chinese team, Brian Chang, nam de prijs namens hen in ontvangst. Chang prees de inzet van de studenten en vertelde: "we came to learn and share ideas".

Tweede prijs: Civic Interlock 

Berlage Institute; Mentor: Miguel Robles-Duran; Participants: Seung Jeong Hong, Tzu-en Hsu, Fairuz Reza Razali, Tsai-Ching Tsai, Zhongping Wu

 

De tweede prijs ging naar het plan 'Civic Interlock'. De naoorlogse structuur van tuinstad IJsselmonde kent een overvloed aan groen en openbare ruimte. Paradoxaal genoeg is er een tekort aan bruikbare openbare ruimte voor communicatie en ontmoeting. De brede groenstrook in het midden van de wijk wordt nauwelijks gebruikt.

 

De studenten willen de groene strook weer tot leven wekken en een nieuwe stedelijke ruimte creëren voor de bewoners. Twee langgerekte pergola's aan weerszijden van een centraal plein verbinden het winkelcentrum aan de westkant met de voetgangersbrug over de snelweg aan de oostkant van de groenstrook. Aan het plein komen het kantoor van de deelgemeente, de wijkbibliotheek, een medisch centrum en een muziekschool. De studenten hopen met deze ingreep een nieuwe centrale plek voor de wijk te hebben gemaakt, waar lokale en stedelijke activiteiten in elkaar grijpen. De jury waardeerde onder meer het feit dat de studenten een veel groter gebied bij het project hadden betrokken dan de oorspronkelijk opgegeven locatie.

Derde prijs: Outline of the Core

MIT (Cambridge, Boston, USA)

Mentor: Alexander d'Hooghe

Participants: Neeraj Bhatia, Andrea Brennen, James Graham, James Shen

 


De derde prijs ging naar het team van MIT (Cambridge, Boston, USA) dat een plan maakte voor de locatie Slinge. Hun voorstel is om de structuur van de naoorlogse stad, met haar overdaad aan openbare ruimte, rondom metrohalte Slinge te verdichten tot een rechthoekig plein. Langs het plein komen ‘wanden' van  gebouwen waarin plaats is voor zowel winkels, buurtvoorzieningen als horeca. Het plein zelf kan dienen als markt en de wijken Pendrecht en Zuidwijk met elkaar verbinden.

 

Zowel vanuit het Pact op Zuid als vanuit het Berlage Instituut werd verheugd gereageerd op de hoge kwaliteit. De veertien plannen bieden een schat aan inspiratie en kansen om verder te werken aan de toekomst van Rotterdam-Zuid.

 

De jury van de masterclass bestond uit voorzitter Vedran Mimica (Berlage Instituut), Christine de Baan (IABR), Mauro Parravicini (OMA), Michelle Provoost (WiMBY! / Crimson), Karin Schrederhof (Pact op Zuid/ Vestia), Oliver Thill (Kempe Thill Architects)

 

De resultaten zijn tot en met 1 juli te bewonderen op de vijfde verdieping van deelgemeentekantoor Feijenoord, nabij Metro Maashaven. Entee Paul Krugerstraat 181. De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

 

kijk voor impressies prijsuitreiking...

panelen eerste prijswinnaar...

panelen tweede prijswinnaar...

panelen derde prijswinnaar...

  

“Power –whether political, economic, or social – treats urban and architectural form as a means rather than an end in itself. Revealing the ways in which this power is made manifest in built form takes an essential first step for any responsible intervention in the contemporary city. The next step is to understand the specific mechanism of the power structure at play in order to subvert it or operate within it”.  (Rafi Segal, 2007)