Adriaan Geuze, foto: Leo den Ouden
Adriaan Geuze


Landschapsarchitect Adriaan Geuze is curator van de 2e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam.

In 1987 richtte Adriaan Geuze het bureau WEST 8 landscape architects & urban planners op. WEST 8 is o.a. verantwoordelijk voor het stedenbouwkundige plan van Borneo/Sporenburg in Amsterdam, het ontwerp voor het Schouwburgplein in Rotterdam en de herinrichting van de beeldentuin van het Kröller Müller Museum in Otterlo. Daarnaast werkt WEST 8 ook aan projecten in Engeland (Chiswick Business Park London), Zwitserland (Expo.02, Yverdon-les-Bains), Frankrijk (een park in Lille) en Singapore (Buona Vista Park).

Adriaan Geuze laat regelmatig van zich horen, in lezingen over de hele wereld draagt hij zijn ideeën over landschapsarchitectuur en stedenbouw uit. Daarbij heeft hij uitgesproken meningen die hij niet onder stoelen of banken steekt: “De babyboomers richten in het Veenweidelandschap van Nederland evenveel schade aan als de Talibaan aan het culturele erfgoed van Afghanistan.” Er wordt volgens Geuze tegenwoordig onzorgvuldig omgegaan met het landschap dat onze voorouders met zoveel zorg hebben gebouwd en onderhouden: “Nederland kent een traditie van het bouwen aan de natuur, zowel fysiek als mentaal. Dit ging in het verleden altijd gepaard met een groot optimisme, er werd gezorgd voor ruimte in de toekomst, ruimte voor vooruitgang en verandering. Tegenwoordig wordt er niet meer zo zorgvuldig met het aan de zee onttrokken land omgegaan. In kwetsbaar laagliggend gebied worden grote Vinex-wijken gebouwd. En tegelijkertijd zijn er geen grote landprojecten meer, een vooruitstrevende toekomstvisie over het landschap ontbreekt.”

Adriaan Geuze heeft de 2e IABR de titel De Zondvloed meegegeven. Hij heeft hiermee voor een thema gekozen dat als metafoor dient, een literair thema, maar ook zeer concreet is in de problematiek die ermee wordt aangehaald. De tweede architectuurbiënnale zal mooie en informatieve tentoonstellingen bieden, maar ook dienen als platform voor diepgaand onderzoek.




more Curriculum Vitae: prof. ir. A.H. Geuze

Websites
more WEST 8