foto Aart Klein, Grazende koe, Oud Sabbinge (1966)
data: 07/05/2005 - 22/06/2005
tijd: di t/m zo 11 - 17 uur
locatie: Nederlands fotomuseum
Witte de Withstraat 63, Rotterdam
kosten: € 3,50 / CJP € 2,00 / Museum-Jaarkaart, Rotterdampas gratis
Nederlands fotomuseum
Foto's uit de polder, Nederlandse fotografen fotograferen de Hollandse polder 1945-2005

Voor een fotograaf biedt het polderlandschap een bijzondere uitdaging: Hoe fotografeer ik die lege ruimte? Ga ik op de dijk staan, of midden in het landschap? Waar in het vlak plaats ik de horizon? Het klassieke beeld van de Hollandse polder met de karakteristieke weidse horizon vormt het onderwerp van de tentoonstelling Foto's uit de polder in het Nederlands fotomuseum.

Deelnemende fotografen: Hans Aarsman, Theo Baart, Wout Berger, Katarina Behrend, Eva Besnyö, Carel Blazer, Hans Bol, Ton Broekhuis, Wijnanda Deroo, Ed van der Elsken, Marnix Goossens, Paul Huf, Wubbo de Jong, Ralph Kämena, Aart Klein, Dolf Kruger, André-Pierre Lamoth, Jannes Linders, Martin Luijendijk, Cary Markerink, Hans van der Meer, Cas Oorthuys, Gerko de Ruijter, Kees Scherer, Siebe Swart, Francis Weijmer, Kim Zwarts.

De tentoonstelling bestrijkt een periode van meer dan een halve eeuw en omvat een veertigtal foto's van een selectie van Nederlandse fotografen die de polder hebben gefotografeerd. De foto's zijn uitgekozen op basis van hun 'model' karakter: zij corresponderen met het collectieve beeld van de 'Hollandse polder'. Nu dat beeld in realiteit is verdwenen, is het een romantisch en nostalgisch beeld geworden. De polderfoto’s zijn tegen elkaar op de muur geplaatst zodat er één lange horizon ontstaat: zo vormt de tentoonstelling een ode aan de verdwenen Hollandse horizon – die uit landschappelijk oogpunt tot ons belangrijkste culturele erfgoed behoort.

'Foto’s uit de polder' is gerealiseerd met medewerking van fotografen, het Maria Austria Instituut, MK Galerie, galerie Van Kranendonk en een aantal particuliere bruikleengevers. Een deel van de selectie is afkomstig uit de collectie van het Nederlands fotomuseum.
Websites
more Nederlands fotomuseum