Juryrapport Architectuurbiënnale Awards 2005


De Jury 2005, bestaande uit voorzitter Reyn van der Lugt (hoofd tentoonstellingen Nederlands Architectuurinstituut), Kees Kaan (Claus en Kaan Architecten), Bart Lootsma (architectuur theoreticus) en George Brugmans (directeur IABR), heeft de volgende Awards toegekend.

Special Award: Ed Taverne
De Special Award van de 2e Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam is toegekend aan Ed Taverne. Het wetenschappelijk constant hoogstaande oeuvre van Ed Taverne is een belangrijke bron van inspiratie geweest voor curator Adriaan Geuze en de staf van deze biënnale. De biënnale wil blijk geven van zijn grote waardering voor de unieke en bijzondere bijdrage van Ed Taverne aan de Nederlandse architectuurgeschiedenis, voor het gegeven dat hij een motiverend en richtinggevend baken is geweest voor een hele generatie jonge Nederlandse architectuurhistorici, en voor het feit dat zijn inzicht in en sensibiliteit voor de Nederlandse problematiek opnieuw en overtuigend tot uitdrukking komt in het essay 'Weelde, Wildernis en Welzijn', gepubliceerd in het boek 'Polders! Gedicht Nederland'.

Award Best Presentation: Spacegroup
De Award Best Presentation is gekozen uit de tentoonstelling De Hollandse Waterstad en uitgereikt aan Spacegroup voor hun maquette van Catamaranstad.

De jury was onder de indruk van veel van de maquettes die speciaal voor deze biënnale zijn gemaakt, met name die van 17e eeuws Batavia gemaakt door Djuhara en zijn team van Indonesische architecten en de maquette van vroeg 20e eeuws Chicago, gemaakt door David Mohney en zijn team van studenten van de Kentucky Universiteit. Beiden hebben diepgravend onderzoek gedaan en dit vertaald naar een prachtige maquette. Echter, de jury vond het onderdeel De Nieuwe Hollandse Waterstad inhoudelijk en visueel het meest prikkelend. De criteria die zij hanteerden waren of de maquette de aandacht van de toeschouwer kan trekken en vasthouden, dusdanig dat men geïnteresseerd raakt in de inhoud van het project, en dat de maquette zowel in gebruik van materiaal als in esthetisch opzicht, verder gaat dan de traditionele maquettebouw.

Er was veel waardering voor de ‘tafellaken’ maquette van Edith Gruson voor het project De Friese Boezem van Michael van Gessel. Uiteindelijk was de jury het na een korte discussie met elkaar eens dat één model onmiddellijk de aandacht grijpt van de bezoeker die de ruimte binnenstapt: Catamaranstad van Spacegroup. De maquette prikkelt de fantasie, maakt de bezoeker nieuwsgierig en is prachtig uitgevoerd in verschillende lagen die leiden naar een aaneenschakeling van nieuwe ontdekkingen.

Award Best Entry: Supersudaca!
De Award Best Entry is gekozen uit de tentoonstelling Mare Nostrum en gewonnen door Supersudaca! voor hun project over het Caribisch gebied. Het selecteren van een project uit de tentoonstelling Mare Nostrum  wakkerde bij de jury een discussie aan over de aard van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. Als dit een onderzoeksbiënnale is die vragen stelt en zoekt naar nieuwe inzichten, dan moet het winnende project nieuwe kennis opleveren. Het moet de boodschap duidelijk maken, aantrekkelijk genoeg zijn om het publiek uit te nodigen voor een kritische blik en een redelijke hoeveelheid informatie in een korte tijd over moeten brengen.

De jury heeft veel sympathie voor het Russische project van de Wolga dachas en prijst hun heldere en aantrekkelijke presentatie. Zij waren erg geïnteresseerd in het Kroatische project dat interessant voorbeeld toont van de manier waarop omgegaan kan worden met de dreigende aanslag van toerisme op een ongerepte kust. Echter, zij waren zeer onder de indruk van het project van Supersudaca! voor het Caribisch gebied. Zij zijn erin geslaagd een enorme hoeveelheid nieuwe informatie over te brengen over de stedelijke, sociale, economische en culturele gevolgen van massa toerisme, in een relatief arme, maar erg mooie regio, door een erg effectieve, heldere en aantrekkelijke presentatie.

Juryrapport door Christine de Baan (hoofd tentoonstellingen IABR)




more 29-05-05 Architectuurbiënnale Awards 2005
more 29-05-05 Architectuurbiënnale Awards 2005 uitgereikt