16.04.12

De Slag Om Nederland (VPRO)

Ned 2 - 20.20 uur

Hoe behoud je het leven in een stad als die alsmaar krimpt? In een regio in Zuid-Limburg speelt die vraag elke dag. Parkstad, noemen ze zichzelf. Een samenwerkingsverband tussen acht gemeenten, met in totaal 255.000 inwoners.

De Slag om Nederland sluit aan bij Leve de Stad met een uitzending over de pijn van krimpgemeentes die een stad willen zijn. Wat ooit een bruisende regio was vol industrie heeft sinds het sluiten van de mijnen al twintig jaar meer mensen zien gaan dan komen. Toch willen ze mee in de vaart der volkeren, slaan ze de handen ineen en noemen ze zichzelf trots een stad. En een stad is niets zonder een ringweg en een centrum. Die moeten er komen.

In twee delen (16 en 23 april) kijkt De Slag Om Nederland naar de problemen in het Zuid-Limburgse Parkstad. Hoe de Buitenring vooral tot miljoenengesteggel heeft geleid. En hoe het centrum van Heerlen een peperdure make-over krijgt waar niet iedereen even blij mee is. De Slag Om Nederland in twee delen over de pijn van krimpgemeentes die een stad willen zijn.

Presentatie: Roland Duong, Teun van de Keuken, Andrea van Pol


Deze TV uitzending is onderdeel van het VPRO programma 'Leve de Stad' (14-23 april), georganiseerd in samenwerking met de IABR. Kijk voor meer informatie op www.vpro.nl/levedestad.