25.11.11

I Make Rotterdam succesvol van start

Het initiatief I Make Rotterdam van de 5e IABR: Making City en architectenbureau ZUS timmert stevig aan de weg; letterlijk en figuurlijk. Sinds de start van dit crowdfundingproject medio oktober zijn de eerste meters van de Luchtsingel veiliggesteld. Mensen die de brug een warm hart toedragen kochten al tientallen planken. Sinds vorige week is de aanschaf van planken vereenvoudigd met een online bestel- en betaalmodule op www.imakerotterdam.nl.


Brug over Hofplein
Het gebied rondom het Hofplein in Rotterdam Centrum was ooit een bruisend stadscentrum. Nu wordt het gedomineerd door voorbijrazende auto’s. Om voetgangers weer de ruimte te geven, bouwt ZUS op die plek een tijdelijke houten voetgangersbrug. Zo wordt Rotterdam Centrum weer verbonden met Noord. De brug, de Luchtsingel genaamd, zal in april 2012 grotendeels gereed zijn. Het is de eerste stap om van Hofplein weer een levendig voetgangersgebied te maken.


Crowdfunding
De Luchtsingel wordt gerealiseerd via crowdfunding, oftewel financiering door de menigte. Iedereen kan deelnemen aan de totstandkoming van deze brug. Deelnemers betalen een bijdrage in ruil voor naamsvermelding op een plank, element of brugdeel. Voor de bouw van de Luchtsingel zijn in totaal 17.000 planken nodig. Met de bouw wordt in februari gestart. De lengte van de brug is afhankelijk van het aantal aangeschafte planken.


Alternatieve ontwikkelstrategieën
Het idee voor de Luchtsingel komt voor het eerste voor in het masterplan Central District van de gemeente Rotterdam en Maxwan Architecten. In dit masterplan is vastgelegd dat de Schiestraat naar het verlengde van het Delftse Plein wordt verplaatst, waardoor een voetgangersverbinding logisch wordt. Volgens de huidige planning zal de aanleg van deze voetgangersbrug alleen pas over 30 jaar plaatsvinden.


Daar kan het gebied niet op wachten. Met crowdfunding wordt de brug via een alternatieve weg gefinancierd, namelijk direct via het publiek. Hierdoor kan decennia eerder dan gepland met de bouw begonnen worden. De noodzakelijke kwaliteitsverbetering in het gebied is zo niet meer volledig afhankelijk van beleidsplannen en vastgoedontwikkelingen.


Koop je eigen plank met naam en bouw mee aan de Luchtsingel. Via www.imakerotterdam.nl kun je planken en zelfs brugdelen bestellen.


De Luchtsingel is een project van ZUS [Zones Urbaines Sensibles] in samenwerking met Hofbogen B.V.