21.06.13

EERSTE OPLOOP PLANET TEXEL

Op 17 juni vond op Texel een Urban Meeting plaats – de publieke kick off van het IABR–Projectatelier “Planet Texel”. In Kaap Skil te Oudeschild – het Maritiem en Juttersmuseum – kwamen Texelse bestuurders, maatschappelijke organisaties, burgers en bedrijven bijeen om te discussiëren over een duurzame toekomst voor Texel.


Want dat het nog niet zo eenduidig is wat een ‘duurzaam Texel’ is, hoe het landschap er mooi en bijzonder kan blijven, en hoe de toeristische industrie kan blijven groeien en tegelijkertijd aan die duurzaamheid kan bijdragen, werd in de loop van de avond duidelijk.

Na introducties van wethouder Eric Hercules en IABR–2014 curator Dirk Sijmons was het woord vooral aan de ontwerpbureaus. Pepijn Godefroy van LA4SALE, samen met FARO Architecten verantwoordelijk voor het ontwerpend onderzoek voor Planet Texel, presenteerde een aantal provocerende scenario’s: Wat als Texel een autovrij eiland zou zijn? Wat als de Eierlandse polder vol wordt gezet met windmolens? Hij vroeg zich ook af waar het label ‘Echt Texels’ nu precies voor staat. Wat willen de Texelaars eigenlijk?

Daarom is de Texelse Smaaktest ontwikkelt– ter plekke ingevuld door wethouder Hercules en vanaf nu online, voor Texelaars én voor bezoekers. Met deze test wil Jurgen van der Ploeg van FARO meer inzicht krijgen in waar bewoners en bezoekers van het eiland warm voor lopen en hoe ver zij bereid zijn te gaan voor een werkelijk duurzame toekomst voor Texel. Want dat zal voor een groot deel de parameters bepalen waarmee het ontwerpend onderzoek de komende maanden aan de slag gaat.


In Kaap Skil werd duidelijk dat er meer dan genoeg meningen, inzichten en ideeën zijn. Energie genoeg dus. Maar wat is nu ‘Echt Texels’? Wat maakt Planet Texel uniek? Die vraag moet beantwoord worden wil Planet Texel erin slagen zichzelf te blijven en tegelijkertijd een werkelijk duurzame economie te ontwikkelen.


IABR–Projectatelier Planet Texel is een samenwerking van de IABR en de gemeente Texel. Het ontwerpend onderzoek wordt verricht door LA4SALE en FARO Architecten. IABR–2014–URBAN BY NATURE opent in mei 2014 in de Kunsthal in Rotterdam.