26.09.12

GUATEMALA POSCONFLICTO LAB OFFICIEEL GEPRESENTEERD

Op woensdag 19 september is het Productive Housing Programme van Guatemala City, onderdeel van de recent opgerichte Metropolitan Housing and Urban Development Agency, gepresenteerd aan publiek en media door de burgemeester van Guatemala City, Alvaro Arzú, en de rector van de Universidad de San Carlos de Guatemala, Estuardo Gálvez.


Van post-conflict naar een sociale huisvestingsbeleid

Met de ondertekening van het vredesakkoord tussen de regering van Guatemala en de URNG kwam er in 1996 een einde aan het laatste gewapende conflict in Centraal Amerika. In deze politiek geladen post-conflict situatie moet er in dit deel van de wereld ondanks vele pogingen van planners en beleidsmakers nog steeds een rechtvaardig sociaal huisvestingsbeleid worden opgezet.

Posconflicto Laboratory is een doorlopend project dat is opgezet als een inter-institutioneel atelier met als doel oplossingen te vinden voor het structurele huisvestingstekort in de stedelijke regio van Guatemala City. Architectuur, planning en politiek komen samen in programma en agenda waarbij het er vooral om gaat de meest arme en kwetsbare Guatemalteken en Centraal Amerikanen huisvesting te bieden. Het programma is gebaseerd op een model van kruis-subsidie tussen de centrale stadsgebieden en werkt als een zichzelf bedruipend mechanisme voor het bevorderen van welvaart en sociale rechtvaardigheid. Commerciële huisvesting gericht op de middeninkomens zorgt voor het nodige financiële tegenwicht zodat zelf-bestuurde woningbouwcorporaties zich kunnen richten op die gezinnen die in (grote) armoede leven.


Roberto Soundy, van het Posconflicto Laboratorium: "De deelname van ons project aan de IABR heeft op grote schaal de draagkracht vergroot. De Universiteit van San Carlos, het Ministerie van Volkshuisvesting en in het bijzonder de gemeente Guatemala City konden zo kritische massa werven voor het project. Tegelijkertijd bood het ons de mogelijkheid om deel te nemen aan een productieve discussie en om de dringende noodzaak van een sociaal huisvestingsbeleid in Midden-Amerika onder de aandacht te brengen."

Het project Posconflicto Laboratory: Making City + Productive Housing Programme in Guatamala & Central America is een samenwerking van het Metropolitan Housing and Urban Development Agency van Guatemala City, de Universidad de San Carlos de Guatemala, en de Asociación Centro-americana Taller de Arquitectura (a—c—t—a), met steun van het Institute for Housing and Urban Development Studies in Rotterdam (IHS) en de Inter-American Development Bank (IDB—GU-T1076).

In 2013 zal begonnen worden met de uitvoering van de bouw van de pilot projecten, die momenteel ontwikkeld worden.


 meerVoor informatie over de doorbraak van het Posconflicto Laboratorium project klik hier.