Leve de Stad - VPRO

'Leve de Stad' vond plaats van 14 t/m 23 april 2012.

Onder de titel ‘Leve de Stad’ geeft de VPRO een vervolg aan het succesvolle project ‘Eeuw van de stad’, de samenwerking met de 4e IABR in 2009. Twee weken lang besteedt de VPRO op radio en televisie, digitaal en in De Gids aandacht aan de stad, haar makers en haar bewoners. 

Televisie
De televisieredacties belichten vanaf 14 april het fenomeen verstedelijking. Dit doen ze vanuit verschillende invalshoeken. Zo maakt Tegenlicht een uitzending over de liveable city, de high-tech stad van de toekomst ontwikkeld door het Duitse Siemensconcern. Vrije Geluiden komt met een uitzending over stadsgeluiden en componisten die zich door de stad lieten inspireren. Andere programma’s die aanhaken bij ‘Leve de stad’ zijn: Labyrint, Boeken, Andere Tijden, Vrije Geluiden, Motel de Jong, Villa Achterwerk en Dorst.

Radio
Ook de Radio is sterk vertegenwoordigd tijdens ‘Leve de stad’. Op 19 april zal Radio 1 live uitzenden vanuit Rotterdam tijdens de officiële opening van de 5e IABR: Making City. Op zondag 22 april zendt Radio 1 live uit vanuit Katendrecht. En zelfs vanuit Istanbul verzorgt Bureau Buitenland een live uitzending op zondag 15 april (datum onder voorbehoud). Daarnaast zullen de redacties van Argos, Labyrint Radio, Brands met Boeken en De Avonden aandacht besteden aan de stad. 

Internet
Ook de digitale themakanalen Wetenschap24, Holland Doc 24 en Geschiedenis 24 reflecteren op de stad. Zo zendt Holland Doc 24 korte ‘droomstad filmpjes’ uit (mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur) over (burger)initiatieven die de stad en het leven in de stad verbeteren. Van burgers die hun eigen eco-woning bouwen tot een restaurant dat buurtbewoners uit hun isolement bevrijdt. De beste projecten worden tijdens de 5e IABR: Making City bekroond met een publieksprijs en een juryprijs.

Omroepgids
In samenwerking met de IABR zal een speciale editie van de VPRO gids verschijnen over ‘Leve de Stad’ en de IABR. Hierin staat ook het complete programma van de 5e IABR: Making City.

> Kijk voor meer informatie op: www.vpro.nl/levedestad.